Open overheid
We verbeterden onze dienstverlening door 11 extra producten en diensten digitaal aan te bieden.
Om EU-burgers en ondernemers op een veilige manier toegang te verlenen tot online overheidsinformatie, -producten en -procedures startten we met de voorbereidingen op de implementatie van EU-regels voor online toegang tot overheidsdiensten, zijnde de Single Digital Gateway Annex 2.
Informatiebeveiliging
We namen diverse maatregelen om het risico op uitval van onze dienstverlening en bedrijfsvoering te verkleinen:
- We stelden voor de ICT een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP), dataherstelplan (DRP) en een cyberplan op.
- We ontvingen een goedkeurende verklaring van een NOREA geregistreerde IT-auditor met de conclusie dat onze zelfevaluatie ENSIA een getrouw beeld geeft over de stand van de informatieveiligheid.
- We hebben het indienst- en uitdiensttredingsproces deels opnieuw geautomatiseerd om fouten bij autorisaties te verminderen.
- We voerden een pilot uit om cyberaanvallen sneller te kunnen opsporen en aanpakken. De opgedane ervaring gebruiken we om een MDR-oplossing (Monitoring, Detectie en Respons) aan te besteden in 2025.
Informatiegericht sturen
We lanceerden één integraal dashboard waar alle klantsignalen samenkomen. Denk hierbij aan signalen over de kwaliteit van de dienstverlening die inwoners delen via de telefoon, mail, post, maar ook via klachten en bezwaren. Door op deze manier kwantitatieve en kwalitatieve data te verzamelen, stuurden we directer op de kwaliteit van onze dienstverlening en voerden we verbeteringen door.
Daarnaast namen we diverse dashboards in gebruik om beter te sturen. Enkele voorbeelden: werkvoorraad aanvragen inwoners sociaal domein, formatie en bezetting (HR), energietransitie, openbare ruimte (o.a. ophalen grofvuil).