Wat hebben we gedaan?
De versterking van de sociale basis (doel 1)
- We zetten de aanbestedingsprocedure voor de opdracht Versterking van de sociale basis in gang. We bereidden ons voor op de implementatiefase die start na de definitieve gunning, verwacht in april 2025.
- We stelden de Lokale Agenda Inclusie en Diversiteit Lingewaard 2025-2028 vast. Hiermee bepaalden we welke stappen we nemen om sociale en fysieke drempels weg te nemen of te verlagen. Zo zetten we ons in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen.
Duurzame, aantrekkelijke, betaalbare en toegankelijke maatschappelijke accommodaties in Lingewaard waarin voldoende ruimte is voor onze verenigingen en maatschappelijke organisaties en waar door multifunctioneel gebruik een goede bezetting is. (doel 2)
- Samen met de toekomstige gebruikers van de multifunctionele accommodatie (MFA) in Huissen-centrum stelden we een programma van eisen op.
- Uit onderzoek bleek dat de winkelpassage De Assenburg ongeschikt is om activiteiten van Cultureel Centrum de Kinkel, bibliotheek en gebruikers van Cuperstraat 19 te laten plaatsvinden. Door beperkingen in de gebruikswaarde van het gebouw, de hoge kosten en een laag draagvlak zagen we hiervan af.
- Samen met alle betrokkenen startten we de voorbereidingen om te komen tot één multifunctionele cultuur- en sportaccommodatie (MFSCA) op het terrein van voetbalvereniging HAVO.
- In maart vond de oplevering en feestelijke ingebruikname plaats van de uitbreiding en verduurzaming van SKC de Leemhof.
- Met het uitvoeren van alle benodigde onderzoeken, voor zowel de verduurzaming van het Ontmoetingscentrum als het accommodatieplan in Doornenburg, legden we de basis voor de uitvoering in 2025.
- Met het uitvoeren van alle benodigde onderzoeken, voor zowel de verduurzaming van het Dorpshuis als het accommodatieplan in Angeren, legden we de basis voor de uitvoering in 2025.
Inwoners worden gezond en gelukkig ouder. Door zelfstandig te blijven wonen, veilig over straat te kunnen gaan, in de buurt hulp te hebben en anderen te kunnen ontmoeten. (doel 3)
- We maakten een plan voor de uitwerking van het thema "ontmoeting en huiskamers" met als doel het bevorderen van ontmoeting. Dit draagt bij aan het versterken van de sociale basis. We maakten de ontmoetingsactiviteiten en accommodaties inzichtelijk en gingen in gesprek met de stakeholders.
- We zetten een netwerk op voor (in)formele aanbieders van ontmoeting en dagbesteding voor thuiswonende inwoners met dementie ter versterking van de samenwerking en het aanbod.
- We informeerden uw raad over het onderwerp "dubbele vergrijzing" in een ROA.
- Alle 65+-ers ontvingen een brief met informatie en ondersteuningsmogelijkheden.
- We bereidden regionaal de aanbesteding Wmo voor. Hierbij is het streven dat nieuwe contracten ingaan op 1 juli 2025.
Inwoners met soms onbegrepen gedrag bieden we mogelijkheden om ook mee te doen. We vormen een kring om hen heen, als dat (even) nodig is. Zo helpen we inwoners 'uit de verwarring te komen'. (doel 4)
- Regionaal gezamenlijk en lokaal bereidden we ons voor op de doordecentralisatie naar 'beschermd thuis' per 2025. Het rijk stelde echter de doordecentralisatie beschermd wonen opnieuw uit tot 1 januari 2026. Dat betekende ook uitstel van de invoering van het hybride toegangsmodel.
Inwoners met een uitkering helpen wij aan het werk en inwoners die hun baan verliezen helpen we werk te vinden als hen dat zelf niet lukt. (doel 5)
- We voerden de participatierotonde volledig in. Daaruit kwam nog duidelijker de behoefte naar voren naar onderzoek naar de effectiviteit van ons re-integratie-instrumentarium per afslag. In totaal stroomden 125 inwoners volledig uit de bijstandsuitkering, waarvan 38 inwoners naar werk. De overige 87 stroomden om een andere reden uit (verhuizing, andere uitkering, studie, arbeidsongeschiktheid of overlijden).
- We maakten nieuwe afspraken voor de werkplekken van 105 Lingewaardse Sociale Werkvoorziening medewerkers bij of via Scalabor en informeerden uw raad hierover met een raadsinformatienota.
- Via de Meedoenregeling, het Kindpakket en subsidies aan Stichting Leergeld Oost Betuwe en de Voedselbank vergoedden we kosten voor inwoners met een laag inkomen. Deze kosten werden bijvoorbeeld gemaakt voor voedselpakketten, lidmaatschap van een sportvereniging, bioscoopvoorstellingen en zwemlessen. Wij informeerden uw raad periodiek over het bereik van deze regelingen.
- We bereidden ons voor op een nieuw beleidskader voor bestaanszekerheid in 2025.
Ieder kind krijgt de kans om zich te ontwikkelen en zijn talenten te benutten. Dit doen we samen: ouders, kinderen en jongeren zelf, onderwijs en kinderopvang, vrijwilligers en professionals. Met vallen en opstaan. (doel 6)
- Vanuit de Hervormingsagenda jeugd en het toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming voerden we een inventarisatie uit naar de robuustheid van onze regio en onze eigen lokale toegang. Beiden leverden aandachtspunten op waar we mee aan de slag gaan in 2025. We pasten (lokaal) de verordening Sociaal Domein aan en scherpten aan wat bij “gebruikelijke zorg” hoort. Tot slot zorgden we ervoor dat belangrijke elementen uit de Hervormingsagenda Jeugd een plek kregen in de aanbestedingsdocumenten voor de sociale bas is.
- We startten in september met pilots voor Zorg Binnen Onderwijs op vijf basisscholen in Lingewaard. Hiermee verbeterden we de samenwerking met huisartsen en breidden we ons zorgaanbod uit zodat deze beter passend is bij de zorgvragen die er leven.
- Regionaal verlengden we diverse contracten met zorgaanbieders van jeugdhulp. Daarnaast kochten we bovenregionaal (met 56 gemeenten) zogenoemde Essentiële Functies in. Dit betreft hoog-specialistische jeugdzorg, vaak inclusief verblijf. Doel hiervan is om te voorkomen dat er kinderen tussen wal en schip raken. Daarnaast kochten we regionaal verblijf opnieuw in, waarbij we inzetten op meer kleinschalige gezinsgerichte verblijfsplekken en het afbouwen van terreinvoorzieningen.
Alle inwoners die nieuw in Lingewaard komen wonen zijn welkom. We willen dat zij zich snel thuis voelen en mee kunnen doen in onze samenleving. (doel 7)
- In 2022 kochten we regionaal gezamenlijk inburgeringsaanbod in voor de verschillende leerroutes. Vanuit deze verschillende leerroutes konden we niet voor iedereen een passend inburgeringsaanbod bieden. Dit omdat niet alle ingekochte aanbieders in staat waren om de gevraagde dienstverlening te verrichtten. Wij besteedden daarom de leerroutes – met uitzondering van de onderwijsroutes – opnieuw aan. Samen met Vluchtelingenwerk en onze integratiecoach boden we nieuwkomers maatschappelijke begeleiding.
- In samenwerking met de woningcorporaties huisvestten wij 99 statushouders en liepen wij de achterstand van de taakstelling van 2023 in tot 29.
- We voerden onze richtlijn voor huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen uit (247 in gemeentelijke opvang en 52 in particuliere opvang) en begeleidden hen intensief met het meedoen in onze gemeente. De ondersteuning vond plaats in de vorm van taalonderwijs, zorg, onderwijs, kinderopvang, werk, integratie en participatie. We voerden de Eigen Bijdrage in waarbij Oekraïners met eigen inkomsten vanaf 1 juli 2024 maandelijks meebetalen aan de opvang in onze gemeente.
Inwoners kunnen rekenen op leefbare wijken, buurten en dorpen. (doel 8)
- Uw raad stelde het Participatiebeleid op 1 juni vast waarmee inwonersgroepen een wezenlijk onderdeel van het participatiebeleid zijn geworden.
- Met 'Lingewaard Doet' richtten we ons op de kernen Doornenburg en Huissen. Vanuit deze kernen zijn 20 nieuwe ideeën ingediend en nagenoeg allemaal uitgevoerd. Enkele plannen worden nog in 2025 uitgevoerd. 'Lingewaard Doet' was hiermee weer een gewaardeerd hulpmiddel voor veel initiatiefnemers om hun idee te realiseren.