Wat hebben we gedaan?
Doel 1. We beogen een goede gezondheid voor al onze inwoners, van jong tot oud.
- Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA):
- Versterkten we de samenwerking tussen welzijns-, sport- en cultuurcoaches en daarmee de sociale basis voor het stimuleren van het activiteitenaanbod voor jong en oud.
- Versterkte de welzijnscoach het netwerk rondom Welzijn Op Recept (WOR). Dit is er voor inwoners met licht psychosociale problematiek die bij de huisarts (of een andere medische specialist) niet op de juiste plek zijn. Naast verwijzingen vanuit huisartsen en praktijkondersteuners is dit nu ook mogelijk vanuit de wijkverpleging en de casemanagers dementie. Het aantal aanvragen voor WOR was 93 (in 2023 waren dit er 23).
- Gingen we verder met de geïndiceerde aanpak Gezond Onderweg! bij overgewicht en obesitas bij kinderen en startten we met de Jongeren op Gezond Gewicht aanpak (JOGG). Samen met onder meer sportcoaches, basisscholen en consultatiebureaus zette de JOGG regisseur activiteiten op om de JOGG doelen te behalen: gezonde voeding en genoeg bewegen.
- Gaven we voorlichting aan inwoners over valpreventie en de mogelijkheid om deel te nemen aan valpreventieve beweeginterventies. Voor de interventie Otago (verbetering spierkracht en balans), voor mensen met een verhoogd valrisico, rondden twaalf therapeuten in de gemeente de training succesvol af. Voor fietsvalpreventie boden we een trainingsprogramma aan en is er de werkgroep Doortrappen ('Veiliger fietsen tot je 100ste').
- Boden we, in samenwerking met Vluchtelingenwerk, een training Preventieve ouderschapsondersteuning aan anderstalige ouders aan.
- Vanuit toekomstbestendige jeugdgezondheidszorg (JGZ) en algemene gezondheidszorg (AGZ):
- Stemde het Algemeen Bestuur van de VGGM in januari 2024 in met het plan voor de toekomstbestendige GGD.
- Focuste de GGD zich voor de JGZ op het op orde krijgen van haar wettelijke basistakenpakket, de bedrijfsvoering en op werkdrukverlaging.
- Zette de GGD voor de AGZ stappen in het versterken van haar taken op het gebied van:
- Gezonde leefomgeving.
- Werken aan gezondheid van inwoners.
- Gezondheidsbescherming tijdens rampen en crises.
- Voorbereiding op gezondheidsdreigingen.
- Konden kwetsbare inwoners in het najaar elke vrijdag in de Tabakschuur in Bemmel terecht voor een coronavaccinatie van de GGD.
Doel 2. De gemeente is klimaatbestendig en waterrobuust ingericht.
- We voerden volgens planning de maatregelen uit die zijn opgenomen in de uitvoeringsagenda van de Lokale Adaptatiestrategie (LAS). Dit betrof onder andere voortzetting van de actie Steenbreek Lingewaard en het uitdiepen van natuurzwembad Walburgen in Gendt.
- Volgens planning werkten we verder aan de samenwerkingsagenda van het regionale traject. De implementatie van het onderwerp ‘klimaatadaptieve normen voor nieuwbouw en bestaande bouw' lukte niet als gevolg van capaciteitsproblemen in de regio. Dit pakken we in 2025 verder op.
- We voerden het programma van het Gemeentelijk Watertakenplan (GWP) volgens planning uit. Daarmee zijn we op de goede weg met de invulling van de ambities zoals verwoordt in het GWP.
- We vervingen en verbeterden de riolering in de Hofsteestraat in Haalderen en Wijngaarden in Huissen. In de Gochsestraat in Huissen startten we met de uitvoering. We bereidden de volgende rioleringsprojecten voor:
- Vleumingen in Gendt.
- Deken dr. Mulderstraat in Bemmel.
- De wijk Klappenburg in Bemmel.
Doel 3. De hoeveelheid restafval per inwoner daalt en er is maximaal hergebruik van de ingezamelde grondstoffen.
- We vroegen regelmatig aandacht voor het beter scheiden van afval. We organiseerden vier inloopavonden en ook via sociale media en Het Gemeentenieuws brachten we dit onderwerp onder de aandacht. We deelden eetmaatjes (maatbekers voor o.a. rijst en pasta) uit om voedselverspilling te voorkomen en de hoeveelheid GFT te verminderen.
- We deden een aantal proeven met verschillende prullenbakken en inzamelsystemen. We gebruiken de uitkomsten voor het toekomstig plaatsen en/of vervangen van prullenbakken. Ook onderzochten we welk inzamelsysteem ons het best past.
- We draaiden negen projecten binnen het zwerfafvalprogramma. Ook dit jaar ruimden verenigingen, scholen en onze zwerfafvalbrigades zwerfafval op. Er waren gastlessen op basisscholen en middelbare scholen gericht op het voorkomen van zwerfafval. In de jeugdraad kreeg het onderwerp zwerfafval ook aandacht.
- De gemeenteraad stelde het geactualiseerde grondstoffenbeleid 'Samen werken aan een circulair Lingewaard’ op 10 oktober 2024 vast.
Doel 4. Energiebesparing, duurzame opwekking en warmte-transitie. We willen een energieneutrale gemeente zijn in 2050.
- We startten de 'Operatie Isolatie en Energiesteun' die energiebesparing beoogd.
- We stelden de Energievisie A15 - Betuweroute op (vastgesteld door uw raad op 30 januari 2025) en we zetten stappen in procedures voor zon-projecten.
- Ter uitvoering van de Transitievisie Warmte rondden we onderzoeken naar mogelijkheden voor warmte in Doornenburg en in de Zilverkamp in Huissen af.