Wat hebben we gedaan?
Gezonde inwoners in een samenleving waarin jong tot oud mee kan doen doordat we een passend aanbod aan sportieve, culturele en recreatieve activiteiten bieden in de directe leefomgeving van onze inwoners. (doel 1)
- We verbonden het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) met het sport- en beweegakkoord en het cultuurakkoord en voerden dit in samenwerking met alle betrokken partners uit.
Vanuit het sport- en beweegakkoord leidde dit onder andere tot:- Beweegtesten voor senioren in alle kernen.
- Opstart dynamic tennis in Bemmel en borging walking handbal.
- Realisatie van beweegboxen voor het primair onderwijs.
- Nieuwe uitgaven van het boekje ‘Sjors sportief en creatief’ met kennismakingsaanbod voor kinderen en ‘Max Vitaal’ met kennismakingsaanbod voor senioren.
Uit het cultuurakkoord volgden deze activiteiten en projecten voor inwoners:
- Verschillende culturele partners uit Lingewaard organiseerden in september een succesvolle UIT in Bemmel Markt. Dit bood een vol en gevarieerd programma met onder andere kunstexposities, muziek en marktkramen van culturele organisaties.
- Een inspiratiesessie met inwoners voor de ontwikkeling van een app om historische plekken in Huissen te leren kennen.
- Clink! zette het kunstmenu en erfgoedmenu voor alle basisschoolleerlingen in Lingewaard voort in het schooljaar 2024-2025.
- Het project ‘Is dit nu wat ik wil’. Hierbij gingen leerlingen uit groep 8 op zoek naar banen binnen de culturele sector en kregen zij een beter beeld van wat werken in de culturele sector vraagt.
- De evaluatie van de inzet van de cultuurcoaches vanuit de uitvoering van het cultuurakkoord leverde een positief beeld op. Zowel de ambtelijke organisatie als de culturele partners in het veld zijn blij met de inzet van de cultuurcoaches.
- We actualiseerden de nota Cultureel Erfgoed samen met inwoners en erfgoedorganisaties. In gesprekken met het veld bepaalden we de belangrijkste thema's, zodat de nota goed aansluit bij lokale waarden en behoeften. In februari 2025 ligt de nota aan u ter besluitvorming voor.
- Fort Pannerden werd genomineerd voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2024 en was één van de twaalf finalisten van de in totaal 76 inzendingen. Dit trok in combinatie met de eerder verkozen titel ‘Mooiste Fort van Nederland', de museumjaarkaart en de eerder verworven status van Unesco werelderfgoed veel extra bezoekers.
- De coördinatie van Open Monumentendag besteedden we uit aan Clink!
- We bereidden ons, samen met tien gemeenten in de Betuwe, voor op het vieren van 80 jaar vrijheid in 2025.
Duurzame, aantrekkelijke, betaalbare en toegankelijke sportaccommodaties in Lingewaard. (doel 2)
- In Huissen realiseerden we twee kunstgras voetbalvelden en besteedden we de bouw van de sporthal aan bij sportpark de Blauwenburcht. De verduurzaming van de gymzalen De Abacus en Het Sterrenbos stelden we uit omdat:
- gymzaal de Abacus vorm krijgt vanuit het nieuwe IHP.
- de gymzaal van IKC Het Sterrenbos onderdeel is van de nieuwbouw van IKC Het Sterrenbos.
- De Design & Build-opdracht met de aannemer leverde eind 2024 een uitvoeringsplan op voor de bouw van een nieuwe sporthal bij het OBC in Bemmel. De bouw start in 2025.
- Na afronding van de noodzakelijke onderzoeken stelden we het definitief ontwerp op dat de basis vormt voor de aanbesteding van de verduurzaming van accommodaties op het sportpark Walburgen in Gendt.
Natuur, biodiversiteit en landbouw verbinden en versterken. (doel 3)
- Ter versterking van de biodiversiteit en de verbinding tussen landbouw zaaiden we, samen met de gemeente Overbetuwe, de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek en de Vlinderstichting, binnen het project ‘Vlinderrijke akkerranden’ zes hectare akkerranden in. Verder plaatsten we een informatiebord voor herkenbaarheid en kleine informatieborden bij de ingezaaide akkerranden. Daarnaast maakten we agrariërs uit Overbetuwe en Lingewaard enthousiast om als nieuwe deelnemers mee te doen, wat leidt tot 19 hectare nieuw in te zaaien akkerranden voor 2025.
- Om de ruimtelijke kwaliteit te versterken en de biodiversiteit in het buitengebied te verhogen, verzorgde Stichting Landschapsbeheer Gelderland vanuit het project ‘Dorpen in het Groen’ een cursusprogramma ‘Snoeien van Hoogstamfruit’ voor grondeigenaren in de gemeente. Daarnaast maakten we samen met de provincie Gelderland mogelijk dat voor de dorpen Gendt en Doornenburg 21 beplantingsplannen werden uitgewerkt en gerealiseerd.
- We startten met het opstellen van het omgevingsprogramma Natuur, Landschap en Biodiversiteit. We maakten daarbij voor het buitengebied inzichtelijk wat de minimale ecologische voorwaarden zijn die nodig zijn om biodiversiteit duurzaam te behouden en te versterken.
- Samen met stichting Steenbreek stelden we een communicatiekalender voor biodiversiteit en het jaarplan Steenbreek 2025 op. Op 10 oktober vierden we de uitreiking van de Steenbreektrofee voor schooltuin inclusief onderwijs in Lingewaard.
- Om de bewustwording over biodiversiteit bij inwoners te vergroten, organiseerden we in samenwerking met Stichting Lingewaard Natuurlijk op zaterdag 22 juni een inspiratieochtend biodiversiteit.
- We droegen bij aan de natuurontwikkeling op de locatie Plaksche Veld in Bemmel voor bevordering van de biodiversiteit, verbetering van de leefomgeving voor onze inwoners en verruiming van de waardevolle recreatiemogelijkheden.
Zorgen voor een openbare ruimte die uitnodigt tot (samen) bewegen met voldoende uitdagende speelmogelijkheden voor kinderen in alle kernen. (doel 4)
- We voerden de Speelruimtevisie Lingewaard uit door in onze kernen bomen te planten waardoor we schaduwrijke speelplekken maakten.